Tanácsok

Hogyan menjünk Angliába dolgozni?

(ez a freeblogos bejegyzésem átemelése, időszakosan frissítem. Orvosokra vonatkozik elsősorban, de vannak általános info-k is)

Először is el kell dönteni mi a cél. Ki akarunk települni tartósan, vagy csak rövidebb távra, esetleg csak ki akarunk járni pénzért, de alapvetően Magyarországon tervezzük az életet.

Akik nem akarnak (még) kitelepülni, csak néha kirohanni egy zsák pénzért, annak az RMO, amit én csinálok, nem rossz választás. Nem szakorvosi munka, általában nem túl megterhelő, egyszerre általában 1 vagy 2 hetet kell kint dolgozni (ami 168 óra benn a kórházban), amit 1 vagy 2 hét szünet követ, amikor haza lehet jönni megpuszilni a családot. További előnye, hogy ha van valami más dolgod (vizsgára készülsz, PhD-t írsz, fordítasz), akkor arra sokkal több időd tud lenni mint otthon. És a szállást, kaját, internetet fizetik, költség az utazáson van. És ki sem tudsz menni elkölteni a lóvét, szóval tiszta pénzkereset. Általában 1700 – 2000 GBP között lehet keresni hetente. A kisebb ügynökségek általában a kevesebbet fizetik, cserébe viszont rugalmasabbak a beosztás és a szerződés hossza tekintetében. A nagyobb ügynökségek minimum 6 hónapos szerződést akarnak kötni, és rosszabbul viselik, ha valami közbejön és nem tudsz akkor menni amikor kellene. A szokásos rendszerek: 1 hét munka – 1 hét szabad, 2 hét munka – 2 hét szabad, 2 hét munka – 1 hét szabad. Ha 2 hetet dolgozol egyben, akkor azzal felezed az útiköltséget (ha a két hetet két külöm kórházban töltöd, a kettő közötti utazást kifizetik).

Szakorvosi munkával lehet több fizetést is kapni, de költséged is több, szállás, kaja, helyi közlekedés, internet, ilyenek. Ha csak 1-2 hetet vagy kint egyszerre, akkor a szállás drágább, ha több hónapot vállalsz az kifizetődőbb. Ha az ember még sosem dolgozott Angliában, akkor bármennyire is öreg orvos itthon, ritkán tud consultantnak kimenni egyből, a hiányszakmák kivételével elvárják, hogy néhány hónapot alacsonyabb szinten dolgozz. Ennek az az értelme, hogy a consultant a legfelső szint, őt kérdezik mások, nem ő másokat. A meghatározott idejű, általában néhány hónapos állás a locum (helyettesítő állás). Ebből van rengeteg, változatos időtartamú. Ügynökségen keresztül a legjobb elhelyezkedni, nekik megmondhatod pontosan, hogy mit szeretnél (igen, itt megmondhatod mit szeretnél, te ügyfél vagy). Ők meg keresnek neked olyat.

Ügynökségek: címeket kérésre mondok szívesen (itt a link az enyémhez). Kell nekik CV, de nem feltétlenül előre megírt, sokszor van nekik sablonjuk arról, hogy mire kíváncsiak, ezek általában a honlapokról letölthetőek. Általában külön vannak az RMO és a szakorvosközvetítő ügynökségek, ezért is érdemes előre kitalálni mit akarsz. És tényleg legyél bátor, mondd meg mit szeretnél (időtartam, helyszín, beosztás, kinti szakképzésbe beleszámítson-e, stb) és ők próbálnak olyan keresni, ami neked jó. Állás van, nekik szükségük van rád, míg te válogathatsz az ügynökségek között. Érdemes többel is felvenni a kapcsolatot, és a neked legjobbnál maradni, a többit meg eltenni talomba.

Papírok. Az alap a GMC (General Medical Council, a kamara) regisztráció. Ehhez a honlapon kell bejelentkezni, kitölteni az adatlapot (MyGMC) és leperkálni a pénzt. Ami nem kevés, 420 GBP jelenleg, de a későbbiekben ezt pár nap alatt megkeresed, úgyhogy befektetés. Az RMO-hoz bármilyen (with a licence to practice) regisztráció jó, a szakorvosi munkához specialist kell, ugyanannyit kell fizetni. Némelyik ügynökség arra is hajlandó lehet, hogy díjat megelőlegezze, és majd levonja a fizetésedből. Ha online bejelentkeztél és fizettél, akkor hamarosan küldenek egy e-mail-t hogy milyen papírokra van szükség. Ezeket érdemes előre begyűjteni, mert a hivatali ügyintézés elhúzódhat, és nem várnak rád korlátlan ideig, hogy elküldjed. Ami kell:

  • Diploma. Ha vén vagy és nem kétnyelvű a diplomád, a Dékániban lehet igényelni angol nyelvű diplomát. Érdemes odatelefonálni (a néven kívül kell a diploma száma), és megmondják mikorra lesz kész, ez általában 5 nap körül van. A díja kb. 4500 Ft, de béna módon nem lehet helyben befizetni, hanem csekket kapsz, és a Dékáni közelében nincsen posta, a Klinikákhoz battyogtam én is el.
  • Szakorvosi oklevél. Csak a specialist regisztrációhoz kell. Kell róla fordítás, nem kell közjegyző által hitelesített, erre lehet a Linguamedet használni. Elég jó cég, nem kell személyes kontaktus, bescanneled, elküldöd e-mailben egy megrendelővel, ők pár napon belül visszaküldik postán, te meg átutalod a pénzt (2-3000 HUF).
  • Jó Hírnév Igazolás (Certificate of Good Standing). Ezzel azt igazolják, hogy nem vagy a szakma gyakorlása alól eltiltva, nem perelnek százan, továbbképződsz, ilyesmi. Ez a rate limiting step, az EEKH-tól kell kérni, kell hozzá kitöltött nyomtatvány, ami a honlapról letölthető, meg erkölcsi bizonyítvány (bár megbízhatod őket, hogy kérjék ki a nevedben, akkor nekik fizeted ki a díját), meg persze ez sincs ingyen, 23250 HUF (lehet átutalással, számlaszám a honlapon). Meg igazolványokról, diplomáról fénymásolatok (rajta van a papíron, hogy mi kell). Ügyintézés kb. 4 hét. Ez három hónapig érvényes, friss kell belőle mindig.
  • Ha vén vagy és diplomádat/szakvizsgádat az EU csatlakozás (2004) előtt szerezted, akkor kell konformitás igazolás is, ami azt igazolja, hogy a képzésed megfelel az EU normáknak. Szintén EEKH, ugyanazon a nyomtatványon kérheted, mint a Jó Hírnév Igazolást, ez is 23250 Ft. Viszont ez nem jár le, ha egyszer megkaptad, hogy EU konform vagy, akkor úgy is maradsz. A Jó Hírnév Igazolást és a konformitási igazolást két nyelven (magyarul és angolul) adják ki, ha az igénylőlapon bejelölöd Angliát célországnak, tehát legalább fordíttatni nem kell. Telefonos segítséget itt próbálj: (+361) 235-79-65; 235-79-22; 235-79-27; 235-79-29
  • Ezen kívül kell még másolat az útleveledről is.

Ezeket el kell küldeni postán, akkor ők nézegetik egy kicsit, és ha elégedettek, akkor meg kell jelenned náluk személyesen (Londonban vagy Manchesterben), egy ún. identity check-re, ahová el kell vinned az összes eredeti papírt, megnézik, hogy te vagy-e te, csinálnak rólad hivatalos fotót, hogy más ne vállalhasson állást a nevedben. Identity check-re csak akkor foglalj időpontot, ha már erre felszólítottak! Időpontot neked kell az interneten foglalni, kiírja a szabad időpontokat, általában 1 héten belülre lehet kapni. El lehet intézni egy nap alatt is, a Wizzair-nek van reggeli és esti járata is, még egy kis városnézés is belefér, de ha kapcsolatban állsz ügynökséggel, akkor érdemes valami más intéznivalóval egybekötni, egyeztess velük is. Az identity check után azonnal felkerülsz a honlapra mint regisztrált orvos és kezdhetsz dolgozni, akár már másnap.

A kinti munkához emellett általában kell ALS (Advanced Life Support) vizsga is, és kérhetnek EPLS-t (European Pediatric Life Support) is, akkor is ha nem látsz el gyereket egyébként (nekem egyelőre nincs EPLS-m, így is sok helyen tudtam dolgozni, de most már mindjárt nekem is lesz). Ezeket itthon is meg lehet csinálni, de hamar betelnek a tanfolyamok, jóelőre kell jelentkezni, viszont 5 évig érvényes ha megvan. Ha még csak gondolkodsz a dolgon, akkor is érdemes megcsinálni, mert nagyon hasznos, és jó buli. Általában 2 naposak a tanfolyamok és 84000 Ft-ba kerülnek. De elvégezheted Angliában is, a legtöbb ügynökség szervez ilyeneket, és meg is előlegezheti az árát. Pl. össze lehet kötni az identity check-kel.

Ezen kívül az ügynökségek szoktak kérni referenciákat, ez általában nem szabad szöveges levél, hanem te megnevezed kitől kérjenek, és az illető kap egy kérdőívet amit kitölt rólad. Kérhetnek még szerológiákat (HBV, HCV, rubeola, HIV). A szerológiai leleteket én nem fordíttattam le, elfogadták így is simán. A munka megkezdése előtt az ügynökségek szoktak tartani pár napos gyorstalpalót a helyi jellegzetességekről. Nyelvvizsga papírt érdekes módon nem szoktak kérni, beszélgetnek veled és az elég. Szoktak még kérni számszerűsített tapasztalatot (hány vérvételt, hány mellkascsapolást stb. végeztél), nyilván ezt sem ellenőrzik le, de nem érdemes kamuzni mert azért előbb utóbb kiderül.

A közlekedésről. Az RMO járat az a Wizzair, mert általában hétfőn dél körül van váltás, és a Wizzair-nek indul reggel 6-kor járata Bp-ről, ami 7:40-kor száll le Lutonon, azzal általában el lehet érni a váltást úgy, hogy ne kelljen előző nap kimenni. Ezt a járatot szépen el lehet érni a Nyugatiból 04:03-kor induló vonattal (már annak aki a Nyugati mellett lakik, mint én). Este meg 20:30-kor indul a hazajárat, ez éjfélkor száll le Bp-n (Angliában 1 órával kevesebb van), ilyenkor már nincsen vonat, a családot célszerű kirendelni.

Angliában országon belül vonat vagy busz. Érdemes előre megvenni a vonatjegyet online, ilyenkor elég rendes kedvezményeket lehet elcsípni, akár fél vagy negyedáron. Az ilyen jegyek (Advance néven futnak) viszont csak egy megadott járatra érvényesek, ha nem éred el buktad. Sajnos a reptéri vonatra ilyen lehetőség nincsen, az enélkül is mindig tele van. Ha egy útvonal több átszállásból teljesíthető, érdemes az árat nem egyben, hanem az egyes szakaszokra külön lekérdezni, mert az Advance csak egy-egy szakaszra van, és ha egyben kérjük le az árat, ezt a kedvezményt nem mutatja. A busszal is hasonló a helyzet, elővételben sokkal kedvezményesebb jegyeket lehet venni. A busz lassabb, de Lutonból a reptértől is indul egy csomó helyre (pl. Birmingham), így nem kell bemenni Londonba. Ha az ember időszakosan Londonon áthaladni kényszerül, érdemes Oyster Cardot venni a közlekedéshez. Ez olyan kártya, amire feltölthetsz valamennyi pénzt, és ahogy közlekedsz, vonogatja le. Ha ezzel utazol, a jegyek kedvezményesek (akár félár), és az egy nap levont pénz nem haladhatja meg a napijegy árát. Az Oyster Card kapható a metróállomások jegyirodáiban meg egy csomó boltban, 3 GBP letétet kérnek, és fél perc alatt kapod meg. Nem névre szóló, azaz átruházható ha mégsem kell, viszont ha ellopják használni is tudják.

Bankkártya: a boltokban a kártyaleolvasó egy csomó helyen csak a chip-es kártyát tudja leolvasni, ha nem ilyened van, legyen nálad készpénz! A falból bármilyen kártyával tudsz felvenni. Bizonyos vásárlásokhoz (pl. telefon, SIM kártya) szükség van angol címre. Ebben az ügynökségek szoktak tudni segíteni, akikkel én vagyok, nekik pl. van egy házuk, ahol meg is lehet szállni, tehát nem csak virtuális cím, de azt a címet meg is lehet adni ha kell, amit oda kapok postát azt eljuttatják nekem. Bankszámla: kérdés hol akarod elkölteni a pénzt. Én haza akartam hozni, ezért eddig nekem magyar banknál volt fontszámlám. Ha ide utalják a fizetést, az jár valamekkora költséggel. Nem minden ügynökség szereti, van aki ragaszkodik a kinti számlához. Ha kint akarsz élni egy darabig, érdemes brit banknál számlát nyitni. Ehhez kell valamilyen referencia, a legjobb ha a magyar bankodtól kérsz egy angol nyelvű igazolást, hogy az ügyfelük vagy. Nekem kérésre az MKB simán adott egy 3 nyelvűt. A kinti számlanyitásban is segít az ügynökség, de a legtöbb banknál lehetőség van arra, hogy on-line majdnem teljesen megcsináld a számlanyitást, és csak aláírni kell befáradni. A legegyszerűbb számláknál a legtöbb helyen nincsen számlavezetési díj, és a brit automatákból ingyen vehetsz fel pénzt.

Biztosítás: ha van érvényes magyar társadalombiztosításod (mert pl. van itthon állásod, vagy befizeted a havi díjat magad), akkor kell az OEP-től szerezni E101 nyomtatványt, illetve újabban az A1 nyomtatványt. A kérőlapot ennek az oldalnak az aljáról töltheted le, azt hiszem a párhuzamos munkavégzést kellene igaziból, én velem végül nem azt töltették ki, de meglett, minden OK, a Teve utcában kellett intézni, ott ahol az EU biztosítási kártyát is (I. ügyfélszolgálat azt hiszem, ami legbeljebb van a Teve utcában). (Az OEP-ben úgy viselkedtek, mintha még soha senki nem kért volna tőlük ilyet, egymást kérdezgették, hogy most melyiket is kellene kitölteni). Mindenesetre az itthoni biztosításod érvényes kint, és ha van E101/A1 nyomtatványod, akkor kint nem vonnak TB-t.

Egyelőre ennyi jutott eszembe, még biztos van egy csomó minden, majd apránként bővítem.

35 responses to “Tanácsok

  1. Visszajelzés: At all | Egy orvos kalandjai Angliában

  2. Szia kedves Kollegina!
    Egy pár hónapja olvasom már a blogodat és igazán kedvet csináltál nekem is a hasonló “kalandozásokhoz”.Régóta érlelődik már bennem az angliai munkavállalás gondolata.Pedig én igazi röghöz kötöttként 5 évi belgyógyászati kórházi lét után immáron 15 éve háziorvosként dolgozom Békéscsabán.Tudnál-e nekem néhány további ügynökség címét megadni a Tiéden kívül?
    2012. márc. 04. Üdvözlettel: Káli Gyöngyi

  3. Szia, az enyémen kívül még jókat hallottam az RMO UK-ről: http://www.rmouk.com/. Nálam is ők voltak a másik befutó. Érdemes szétnézni a MedPharmCareers állásbörzén is, az májusban lesz legközelebb: http://medpharmcareers.com/events/. Érdemes több ügynökséggel is tárgyalni, hogy megtaláld azt aki neked legjobban megfelel.

  4. Szia Éva! Gyors és kedves válaszodat köszönöm! Várom a további blog-bejegyzéseket:) Üdv: KGy.
    márc. 06. 2012.

  5. Ingrid Pöltl

    Érdekes.Hálisten már egyszerű kint letelepedni.Köszönjük mki nevében a tanácsokat.

  6. szia, tudnál nekem a GMC regisztrációban segíteni?

  7. Tordas Ildikó

    Szia!
    IELTS nyelvvizsga minden RMO álláshoz kell ?
    Milyen teendőket lát el az RMO nap mint nap, milyen osztályon kap állást, választhat-e vagy beteszik valahová? RMO tevékenységgel kapcsolatban itthon milyen orvosi könyveket kell szerinted átnézni régebben végzetteknek?
    A páromról van szó, ő 10 évig volt itt orvoslátogató, nincs szakvizsgája.
    Itthon már nincs semmilyen lehetősége,munkája, ezért gondoltunk az RMO-ra.
    Úgy hallottam, hogy RMO-nak nincs önálló döntési jogköre, besegít, beteget vesz fel, talán van protokoll, ami alapján dolgozik, erről nem tudok semmit, tudnál erről infót küldeni? Gyógyszerfelírást is RMO végzi?
    Köszönöm szépen a segítséget és a tanácsaidat !
    Ildikó

    • Szia,
      az IELTS várhatóan 2014 során minden GMC regisztrációhoz szükséges lesz. Ennek sok ügynökség elébe megy, azaz már most kéri.
      Én RMOként többféle osztályon is dolgoztam, a legtöbb az elektív sebészeti osztály, ahol a bennfekvők nagyrészét a csípő- és térdprotézisesek adják, néha van egy-egy nőgyógyászati, ritkán egy epehólyag. De voltam rehabilitációs/ápolási osztályon is. Elvileg bárhová beoszthatnak, de jelezheted, ha valahová nem akarsz (vagy épp akarsz) menni és ezt igyekeznek figyelembe venni. Vannak RMO-k, akik fixen egy helyre járnak sokáig, vannak, akik szanaszét. Én most összevissza járok ki, ezért oda tesznek ahol hiány van.
      A betegek kezelését alapvetően a consultant irányítja, aki nincs mindig ott, ezért az RMO az ő keze/szeme/füle, de sürgős esetekben, ha a consultant nem elérhető, az RMOnak is kell tudnia döntéseket hozni. Fájdalom- és hányás csillapítást kell tudni önállóan módosítani.
      Szakvizsga nem kell, de kell tudni férfit katéterezni, vért venni, branült berakni. Hasznos, ha egy-egy öltést is be tud rakni.
      ALS vizsga kell és sok helyen elvárják az EPLS-t is. Gyereket nem kell ellátni általában, de tudni kell mit kell vele csinálni sürgős esetben.
      Könyvből az Oxford Handbook of Emergency Medicine-t javasolom. Érdemes felhívni ügynökségeket és beszélni velük, hogy még mit javasolnak, legalábbis az én főnököm a CapeMednél tudom, hogy szívesen beszélget.

      • Tordas Ildikó

        Kedves Éva!
        Nagyon szépen köszönjük a gyors választ és a hasznos tanácsokat!!!
        Nagyon rendes tőled, hogy segítesz!! Mi is ezt tennénk, hacsak tudunk, mindenkinek segítünk. Csak sikerüljön kijutnunk és új életet kezdenünk!
        Fogok jelentkezni!!
        Szép estét!
        Ildikó

  8. Tordas Ildikó

    Kedves Éva!!

    Meg szeretném kérdezni, hogy ha túl vagyunk a GMC regisztráción és 3 hónapnál tovább nem orvosként, hanem más állásban dolgozik a párom és ezután vállalna orvosi állást , akkor újra kell-e igényelni a jó hírnév igazolást.
    Nagyon szépen köszönjük a tanácsokat!!!
    Ildikó

    • Szia, tudtommal ha megvan a GMC regisztráció akkor nem kell újra a jó hírnév igazolás, viszont arra vigyázz, hogy a GMC appraisal/revalidation rendben legyen

      • Tordas Ildikó

        Kedves Éva!
        Hamarosan menni fog a párom a személyes találkozóra a GMC-hez.
        A diplomájából csak a nagy hengeres van meg, az eredeti kis méretű pedig nincs meg. A DOTE eredetivel megegyező hiteles másolatot tud adni. Szerinted megfelel-e ez utóbbi nekik vagy ki kell vinnie a nagyot, mert azt nem szeretné elveszíteni, vagy nehogy ellopják…stb..
        Sz OFFI fordítások már elkészültek a nagy alakú diplomáról.
        Köszönöm szíves visszajelzésedet.
        Ildikó

      • Szia, erre biztosat nem tudok mondani, én anno elvittem a hengereset.
        Ha semmiképp nem akarja vinni, akkor érdemes lehet felhívni a GMC-t, a telefonos segítségükkel jó tapasztalataim vannak.

      • Tordas Ildikó

        Szia Éva, köszönöm szépen gyors válaszodat!! Te a feladott poggyászba bele merted tenni a diplomát? Mert a kézipoggyászba nem nagyon férne bele.Köszönöm!!!!!
        Ildikó

      • Én akkor csak kézipoggyásszal utaztam, reggel mentem este jöttem

      • Tordas Ildikó

        Bocsánat, előbb elromlott a weboldal és el sem búcsúztam. Szóval neked hanyas (1-9) volt akkoriban az angolod?
        -RMO munkához valóban főleg a következőket kell tudni?:
        hányás, hasmenés, székrekedés, láz, EKG,ALS, branül, infúzió, esetleg mit érdemes még tanulni? Gyógyszerelést itthon érdemes-e tanulni sen más a kinti? Tényleg csak hatóanyagok vannak kint? Kaptál te is indikációs, mellékhatások…stb könyvet?vagy telje
        Nagyon köszönöm, hogy ilyen rendes vagy, hogy válaszolsz a kérdéseimre!!!!!!
        Ildikó

      • Az angolom nekem kezdettől elég jó, mert gyerekkoromban mi éltünk kinn, és bennlakásos suliba jártam.
        Az RMO munkához amit még kell tudni, az a fájdalomcsillapítás. nekem anno az ügynökség állított össze egy nagyon hasznos táblázatot a leggyakrabban használt gyógyszerekről. Jól kell tudni vénázni (vérvétel és branül is), meg férfit katéterezni.
        Sok sikert!

    • Tordas Ildikó

      Szia Éva!
      GMC regisztrációval kapcsolatban kérdezném:
      -Öltönyben kell-e megjelenni?
      -Ha már bejelöltük az időpontot, visszajeleznek, e vagy az az időpont tuti és él?
      -Miket kérdeztek tőled?
      -Magáról tud a párom beszélni, állítólag van valami form is, amit ki kell tölteni a weboldalukkal kapcsolatban, emlékszel-e , hogy abban mi volt?
      -Hány percig tart kb. a megbeszélés, sokat kérdeztek-e és érthetően beszéltek? Neked milyen volt akkor az angolod?

      • Én nadrágkosztümben voltam, szerintem nem muszáj öltöny de illik legalább business casual. Az időpont az tuti, mert csak a szabad időpontokat ajánlja fel a rendszer, de meg is tudjátok nézni a myGMC-ben, van ilyen menüpont, hogy időpontok. Nagyon segítőkész és érthető volt a fiatalember, és amennyire emlékszem inkább a technikai részletekről volt szó, meg fotót csináltak. Itt a találkozónak az a lényege, hogy beazonosítsanak, a fotó amit csináltak felkerül az adatbázisba, hogy azonosítható legyél, meg megnézik az eredeti dokumentumokat, hogy stimmelnek-e. Úgy emlékszem kb fél óra volt.

  9. Szöllősi Szilvia

    Kedves Éva!

    Örömmel olvastam segítőkész élménybeszámolóidat, jó tanácsaidat!
    Szeretném megkérdezni, hogy tudsz-e olyan ügynökségekről, akik ápolói munkavállalásban tudnak segíteni?
    Diplomás ápolóként gyermek ITO-s gyakorlattal szeretnék Anglia déli részén munkát találni. A NMC regisztrációm folyamatban van.
    Segítséged előre is köszönöm!
    Sz. Szilvia

  10. Bajnainé Kocsis Katalin

    Kedves Éva !
    Én is a segítséged szeretném kérni ,a lányom készül ki Skóciába november körül-a barátja már kint él 5-6 éve ,most itthon van ,de visszamenne ,csak a lányomnak kellene állás Edinburghban -fogászati asszisztens és fogtechnikus-tudnál segíteni merre induljunk? Köszönöm szépen !

    • Szia, sajnos nem tudok konkrétat mondani. Mindenképpen ügynökségen keresztül érdemes szerintem, de más ügynökségek foglalkoznak a szakdolgozókkal mint az orvosokkal. Az ügynökség azért hasznos, mert ők szoktak tudni segíteni az ügyintézésben, mert a végzettség honosításán kívül tuti hogy kell regisztrálni valami kamarafélébe stb

  11. J.R.

    Kedves Éva,

    Köszönjük ezt a részletes beszámolót!

    Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig tart végigzongorázni a GMC regisztrációt a nulladik lépéstől a végéig, mennyivel a tervezett munkába állás előtt érdemes elkezdeni?

    További kérésem lenne, hogy lehetséges volna-e a posztban említett megbízható ügynökségekről egy listát itt közzétenni? Vagy akár emailben is nagy segítséget nyújtana. Alapvetően engem locum munka érdekel (fizetés nélküli szabi idejére fél évre minimum) – de válhat akár a dolog permanensé is, ha a körülmények ezt lehetővé teszik. Itthon egyébként most kezdem/kezdeném a szakorvosjelölti időszakot.

    Előre is nagyon köszönök minden segítséget!

    R.

    • Szia, a GMC regisztráció fő limitáló lépése a Jó Hírnév igazolás, ami azt hiszem 21 munkanap, de érdemes megnézni az EEKH oldalán, mert én már eléggé régen csináltam. A fordításból (nekem szakvizsgát kellett) nem kértek OFFI-t, elég volt a LinguaMED, az elég gyors volt.
      Ha ügynökséggel szerződsz, akkor ők szoktak segíteni a GMC ügyintézésben (a kinti részében) ha nincs még meg, szóval náluk lehet anélkül is állást keresni. Most lesz nemsokára Bp-n egy nagy állásbörze: http://www.medpharmjobs.com/fairs/435,hungary-budapest5
      Ha nem RMO állást keresel akkor érdemes az ID Medical-lal is tárgyalni

  12. Juhász Réka

    Köszönöm szépen a választ, mindenképp elmegyek az állásbörzére!
    Közben a tervem annyiban módosult, hogy már (inkább) állandó munka érdekel, de arról egyelőre nem találtam információt, hogy az itthoni szakképzés (radiológia) mennyire beépíthető az angliaiba. Egyáltalán a jelenlegi befejezett rezidensképzésem milyen módon konvertálható át a kinti rendszerbe, mert nem szeretném elölről kezdeni az 5 évet? Ebben a posztban erről volt említés, hogy ügynökségnél az ember még azt is kiválasztatja, hogy beleszámítson a szakképzésbe. Ez működhet a gyakorlatban? A szakorvosjelölt szintnek mi volna az angol megfelelője?
    Köszönettel a segítségért: J.R.

    • Kedves Réka, sajnos a szakképzésben igazán nem tudok segíteni, mert nincs vele tapasztalatom. Annyit hallottam, hogy képzőhelyet szerezni nem annyira egyszerű, mint Magyarországon.

  13. Kiss G.

    Kedves Éva! Nagyon hasznos és részletes a beszámoló! Arról szeretnék érdeklődni, hogy lehetséges-e ügynökség(ek)en keresztül 2-3 havonta egy hétre állást vállalni RMO-ként? Igazából az itthoni munka mellett gondolnám fizetés kiegészítésnek, ehhez két-háromhavonta mennék ki, ha ez megoldható, viszont így hosszabb távon is (évek). Vannak esetleg tapasztalatai illetve információi etéren?
    Köszönettel és további jó munkát kívánva: Kiss. G.

    • Nem minden ügynökség veszi jó néven a ritkább/alkalmi kijárást. A Cape Medicalt én elég rugalmasnak találtam, érdemes nálunk próbálkozni. Én 3 hónapig jártam úgy ki, hogy minden második héten, de aztán átváltottam alkalmi kijárásra (általában havi 1 hét, de rugalmasan). Érdemes írni nekik.

  14. Vrecenár László

    Szia, amikor regisztrálni akarok a GMC-n van egy ilyen kérdés:
    Internship
    1. I have not completed an internship
    2. I have completed an internship (outside the UK)
    Ez mire utal? 2 éve végeztem az orvosin és azóta benne vagyok a rezidensképzésben Magyarországon. Szóval melyiket kellene választanom?

  15. doc

    Szia!

    Rmo során hogy lehet kibirni az egy vagy ket hetes korházi tartozkodást?
    Elegge bezart lehet.

Hozzászólás