Don’t pick

Ma valaki megszúrta magát a műtőben egy szikével. És itt a potenciálisan fertőző eszközzel történt szúrásokat nagyon komolyan veszik. Persze otthon is van rá módszertani levél (alig 10 éves), hogy mit kell ilyenkor csinálni, de emlékeim szerint csak akkor történt vizsgálat ha egyértelműen magas kockázatú, vagy ismerten fertőzött beteg testnedvével került kontaktusba valaki.

Itt viszont minden esetben megtörténik a kivizsgálás, megnézik, hogy a testnedvdonornál nincs-e hepatitis vagy HIV. Ilyenkor fut szalad az RMO, kikérdezi a pácienst, hogy nem dolgozott-e prostituáltként stb. (szerencsére errefelé az ilyen kérdéseken nem sértődnek meg, főleg ha a kérdések célja világos, otthon nem biztos, hogy fel merném tenni), és vesz tőle vért hepatitis és HIV vizsgálatra. A szerencsétlen dolgozót is megszúrja, az ő vérét elteszi a foglalkozásegészségügy, hogy kéznél legyen, ha később kiderül valami. Persze jegyzőkönyv meg ilyesmi is készül.

Ma nagyműtét nem volt, 1-2 fül-orr-gégészeti beteg marad itt éjszakára.  Azokat nem szeretem, nagyon hülye helyekről tudnak vérezni. Szerencsére eddig még nem volt ilyen gondom, fingers crossed. Eszembe jut a fül-orr-gége gyakorlatvezetőm, aki nem annyira szerethette a szakmát, mert mindig arról mesélt, hogy mennyire undorító. Nem is lett a csoportunkból senki fül-orr-gégész.

A tegnapi-tegnapelőtti műtöttek szépen lábadoznak, párat haza is engedtünk. Egy ambulánst láttam, de az is könnyen gyorsan megoldható volt.

Közben zajlik a Wimbledon, szóval a kórtermekben inkább az a probléma, hogy melyik adón mennek a meccsek. El is szégyelltem magam, hogy nemcsak hogy nem nézem, de nem is tudom hogy állnak a nagyágyúk. Tavaly nem semmi döntő volt a Federer-Murray (akkor is kint voltam, nem is hívott senki a döntő alatt). Ma délután is Murray játszott, ez a folyosón is jól hallható volt, még akár az állásra is lehetett következtetni a kiszűrődő hangokból.

(és a bejegyzés címe: van a nyakamon egy pici seb, és amikor odatévedt a kezem, a kedves páciens rám szólt – teljesen jogosan persze)

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s