Admission Prevention Team

Ez egy NHS kórház ahol most vagyok, és mindig rácsodálkozom mennyi mindent tesznek a sikeres hazabocsájtásért. Az osztályon izületi protézisek mellett vannak baleset után műtöttek, meg néhány nem mozgásszervi beteg is. És mindig akad olyan, aki, legalábbis átmenetileg, nem lesz annyira önellátó a hazamenetel után sem, mint korábban. Egy komplett csapat foglalkozik azzal, hogy felmérje, hogyan fog a páciens otthon boldogulni. Beszerzik otthonra a megfelelő segédeszközöket, megszervezik a segítséget. Sőt ha valaki nem haza, hanem egy rokonhoz megy, akkor oda is megszervezik a segédeszközöket, sőt ha másik település, akkor még ideiglenes háziorvost is kerítenek. És mindez nem orvosi feladat.

És van az Admission Prevention Team. A betegfelvételt megelőző csapat. Mert rájöttek, hogy igen nagy költséget jelent a krónikus betegek gyakori sürgősségi kórházi felvétele. Ezért lett egy csapat, akiknek az a feladata, hogy ezeket a pácienseket felderítse, és területen optimalizálja a kezelésüket, hogy lehetőleg minél ritkábban kerüljenek kórházba. Ha magas kockázatú beteg megy haza a kórházból, akkor szólnak nekik is, hogy figyeljenek, de ők is jönnek az osztályra érdeklődni, hogy van-e kuncsaft. Úgy értelmezem, ez a háziorvos és asszisztens részéről szorosabb odafigyelést, rendszeres viziteket jelent, és szorosabb kontaktot a szakorvossal.

Szeretem, hogy itt néhány naponta bekopog a takinéni, hogy kérek-e takarítást, Nem, nem panaszkodom, otthon is nagyon sok segítségem van ilyen téren, de azért jól esik. A kajáról viszont nem mesélek nagyon, mert nem nagyon van mit. Átlagos angol kaja gravyvel nyakonöntve (ez utóbbiban majd megpróbálom meggátolni a konyhásnénit), vacsira meg szendvics.

Szeretem azt is, hogy a nővérek nagyon önállóak, tényleg csak akkor szólnak, ha nagyon muszáj, és próbálnak feleslegesen nem rángatni. Úgyhogy tudnék is dolgozni, ha lenne ihlet… Tegnap legalább a tanfolyamaim heti adagját nagyrészt megcsináltam. A múltkor elkezdett Nutrition tanfolyam mellé elkezdtem egy Clinical Problem Solving-ot is. Mindkettő nagyon jó, jó lenne kicsit több idő. A táplálkozásból ezen a héten az elhízást vettük, és ami nagyon tetszett, hogy hívtak olyan vendégelőadókat, akiknek érdekes, újszerű, és sok vitára alkalmat adó elméleteik vannak. Az egyik Dr. Robert Lustig, akinek a youtube videoja már korábban eljutott hozzám. Ő a cukorról, és különösen a fruktózról beszélt. Abban bizonyosan egyet kell hogy értsek vele, hogy a finomított cukros cuccokat kerülni kell, együnk valódi ételeket. A másik Dr Linda Bacon (micsoda név ez már egy táplálkozási szakértőnek) úgy néz ki, mint egy hobbit, de sok szempontból szívemből beszél. Az ő elve a Health at Every Size, azaz nem (csak) a méret számít, és egy egészségesen táplálkozó, sokat mozgó túlsúlyos egyén egészségesebb lehet, mint egy soványabb, de junk food-ot fogyasztó kanapépatkány. Ezért a célok kitűzésénél nem a kilókra kell összpontosítani hanem a táplálkozásra és a mozgásra. Mert a kilókra összpontosítás szüli az idióta diétákat.

Hozzászólás

Kategória: Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s