Pseudomyxoma

Ma csendes nap. Legyen is, mégiscsak szombat van. Spontán ébredés reggel fél 8-kor, laza vizitek az osztályon, mindenki rendes és jól van.

Nagyrészük már úgyis hazafelé tart. De mindig van pár nehezebb eset. A kórház onkológiai központ, országos centrum a pseudomyxoma műtétek szempontjából. Ezek olyan hasűri daganatok, amelyek a hashártyán terjednek, teli lesz velük a hasüreg, főleg azért, mert egy nyálkaszerű cuccot termelnek. Ezek az emberek nincsenek jól. Itt olyan műtétet csinálnak, amely során kivesznek annyi daganatot, amennyit csak lehet, és aztán a maradékot hasüregi kemoterápiával kezelik.

A műtét után a páciensek a HDU-n (szubintenzív) pihennek pár napot. Ilyenkor van benn intenzíves registrar, legalább van kit segítségül hívnom, ha valakit végképp nem bírok megszúrni. Aztán kikerülnek osztályra, de ilyenkor még teli vannak csövekkel, lassú a lábadozás. Mivel itt nagy a tapasztalat az ilyen típusú műtétekkel, nem csak pseudomyxomások jönnek, hanem olyanok, akiknél valamilyen más daganat ad hasüregi áttétet. Mindig van néhány páciens a becsövezettség különböző állapotában, szerencsére jól viselkednek.

Így pihengettem, irogattam, a meglepetést is csiszolgattam, nemsokára kiderül mi az!

És közben megint nincs csipogó, de nehezítésképpen azért nincsen, mert a belső telefonvonalak is elszálltak. Így a pocakos biztonsági őr bácsi kocogott fel értem, amikor kellettem. Szerencsére kifelé lehet telefonálni, így a aztán megadtam a mobilszámomat a nővérlányoknak, nem szeretném, hogy a bácsi az ajtóm előtt essen össze. (Otthon majdnem volt ilyen kalandom pizzafutárral, harmadik emelet, nincs lift, ajtót nyitok neki, 50es tag, alig kap levegőt, hangosan fuldoklik és szürke, két légvétel között azt szuszogja: szívműtött vagyok és asztmás. Basszus hogy ezt miért nem mondta amikor felcsengetett, inkább leszaladok, mint hogy újraélesszem)

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s