Angolkór

Megvolt a korai kelés, gentamycin szint elküldve időben. És ha már arra jártam, pár katétert is elhelyeztem.

Megjavultak a csipogók, bizonyos szempontból egyszerűbb az élet, de a téves riasztások sem hiányozhatnak. És a tűzriadó teszt is megvolt.

Nagyon tetszik, amikor a hölgyeknek szép régi angol, jó tulajdonságot jelentő nevük van. Grace, Charity, Prudence, Hope, ezekre gondolok. Meglepő módon sok ázsiai lánynak van ilyen neve. Talán azért, mert náluk fontos a név jelentése, míg az őslakosság körében ez már kiment a divatból, és csak a 80 körüliek körében gyakori. És eszembe jut Bestiality Carter is (by Sir Terry Pratchett).

Gentamycin szint megérkezett, az adagolást megállapítottuk, a beteg kapott egy PICC-et (egy karvénába beültetett centrális kanül, ami sokáig bennmaradhat), és ment haza, otthon a háziápolás majd beadja a gyógyszert. Ez is egy jó rendszer, nem kell kórházban dekkolni hosszan csak azért, mert antibiotikumot (vagy más gyógyszert) kap vénásan. A bejáratot biztosítjuk, hogy szúrni ne kelljen, a többit megoldják. Megfontolandó módszer. Nem tudom mennyibe kerül a cucc, de itt biztosan olcsóbb, mint a kórházi ápolás. De hogy otthon mik az arányok? Persze sokszor csak az abszolút árát nézzük az eszközöknek, és rámondjuk, hogy drága. És nem számolunk azzal, hogy viszont mennyit takarít meg. Kellene jó egészségügyi közgazdász. Mondom jó.

Közben étrendkiegészítők (vitaminok, ásványi anyagok, növényi kivonatok) hatékonyságára vonatkozó szakirodalmat kerestem. Nem volt könnyű, és nem csak azért, mert lassú itt a net, meg a PubMed új szerkezete (konkrétan a találatok szűkítésének lehetősége) is megváltozott, és nem előnyére. De nagyon nehéz az igazságot kihámozni, mert nem mindegy, hogy kiket vizsgál az ember, a táplálékkal, vagy a bogyók formájában bevitt hatóanyagot nézi, és hogy betegekről, vagy egészségesekről van-e szó. Ami nagyjából biztos, hogy a hiányállapotokat pótolni kell, és hogy a mérsékelt hiányállapot gyakoribb, mint gondolnánk. A mi éghajlatunkon pl. szinte biztosan kell D-vitamint pótolni, a téli hónapokban mindenképpen (hacsak az ember nem síoktató). Nekem is kellene, az Angliás heteken mindenképpen, legközelebb hozok is magammal, nem véletlenül hívják angolkórnak a gyerekkori hiányt. (Take home message: RMO-k a dolgozós heteken a D-vitamint ne feledjétek!)

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s