Jégeső

Ma reggel is kimaradt a napüdvözlet, meg is látszott az időjáráson, délután még jég is esett. Ilyenkor nem bánom olyan nagyon, hogy nem mehetek ki a kórházból.

Az éjszaka teljesen békés és csendes volt, de reggel azzal ébresztettek, hogy hiány mutatkozott vérvevős nővérekből, és segítsek már, ha lehet. Így a ledöfött betegeknél egyúttal a vizitet is letudtam (two in one – bár ezt a kifejezést legutóbb mint terhesruhák márkanevét láttam), viszont a napüdvözlet elmaradt. TUDOM hogy nem csak reggel lehet, de a nap többi része már a fekvőtámaszok és a felülések időszaka.

Ma egy problémás páciens volt, egy asztmás, de csak kis baja volt, és nem is vacsoraidőben, könnyen gyorsan elháríthatóan. Bár még nem ettem meg a vacsorát, addig még bármi történhet.

Eközbenotthon. Megint utolért pár dolog, ami miatt bajom van azzal az országgal ott Európa közepén. Tényleg mintha egy sötét felhő, vagy a Stephen King féle köd ülne rajta. Ha idézek egy cikkből, hogy a magas halálozásért Magyarországon döntően az életmód a felelős, és csak 10-20%-ban az egészségügy, akkor abból miért nem egy megelőzéssel kapcsolatos pozitív, előremutató diskurzus kerekedik ki? Miért az a reakció, hogy csoda, hogy a kórházakból van aki élve kijut? Az ilyen mondatokkal aztán az a nagy baj, hogy gyakran bulvárcímmé változnak, és akkor az is úgy megy be a kórházba, hogy fél és egyből támad, akinek semmilyen rossz tapasztalata nem volt még. Azok az orvosok, akik meg még vacillálnak, hogy lelépjenek-e, megkapják a lökést a menés irányába. A többiek meg a burnout felé.

Belátom, hogy messze nem tökéletes a hazai ellátórendszer, de egyik sem az. Tessék elolvasni pár cikket az amerikai rendszerről. És igen, a brit rendszerben is előfordulnak hibák. De a rosszindulatú általánosítást azt csak Magyarországon tapasztalom. Értelmesnek gondolt ismerősöm háborgott a múltkor, hogy miért akarnak az orvosok több fizetést, mint egy utcaseprő, miért gondolják, hogy ők többet érnek, haszontalan gazember mind (azóta nem beszélünk). És az orvosmaffia kifejezés is szerintem csak a magyar közbeszédben fordul elő. Valakit mindig hibáztatni kell, miközben a hiba rendszerszintű. De könnyebb a nővérre, a beteghordóra rámutatni, hogy ő a hibás, mint elemezni a folyamatokat, és kiiktatni a rendszerhibákat.

Miközben nagyon kevéssé vagyunk egészségtudatosak, mint nép. Nem foglalkozunk azzal, hogy a táplálkozás, a mozgáshiány, a lelki egyensúly hiánya, vagy a dohányzás hosszú távon milyen problémákat okoz. Pedig a megfelelő életmódnak nem csak olyan nehezen érzékelhető hatásai vannak, hogy 10 év múlva NEM kapok infarktust, hanem a közvetlenül érzékelhető hatásai is, pl. beleférek a nadrágba, jobban alszom stb. Itt hívnám fel mindenki figyelmét, hogy a felnőttkori betegségek nagy részére az a jellemző, hogy ha már kialakult, akkor nem múlik el többet, szóval célszerűbb megelőzni. Ja és az is, hogy ha már tünetei vannak akkor már régen késő.

A másik bánatom az, amikor a politika teljesen áthatja a mindennapi életet. Itt Angliában nem látom, hogy annyira meghatározó lenne, hogy ki melyik pártnak a híve, nem tartják számon senkinél, hogy vajon kivel szimpatizál. A sajtóban is azt látom, hogy a kormányzati folyamatokat (költségvetés, egészségügy átalakítása) nem politikai, hanem szakmai alapon vitatják. Itthon meg ha van egy rendezvény, egy beszélgetés, ahol a vendég valamelyik oldalhoz köthető, akkor mindig van, aki ezt pártpolitikai, sőt kampányrendezvénynek véli, még akkor is, ha igazából egy érdekes emberrel való beszélgetésről van szó. Engem például nagyon érdekelnek azok a (politikai, gazdasági) folyamatok, amelyet átlag újságolvasóként vagy nem látok, vagy egymással ellentétes infokat kapok róla. Ha úgy érzem, bepillanthatok a kulisszák mögé, akkor szívesen elmegyek, bárkiről is van szó. Mint ahogy szívesen megyek gyárlátogatásra, a MÜPA-ba a színfalak mögé, vagy a BBC-be.

Na ennyit Magyarországról, van benne azért sok jó dolog is, pl. a kalocsai mintás Converse, ami nekem tetszik. Bár igazából lehetne tulajdonképpen magyar cipőgyár is, ami ilyet gyárt, de ne legyünk telhetetlenek.

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s