És megint… Basingstoke

De előtte 3 nap London, családostól.

Első nap: Kew Gardens. Még szebb lett volna, ha nem londoni szürkeség van. De így is gyönyörű, hatalmas viktoriánus üvegház, ahol a galérián is körbe lehet mászkálni. Izgalmas növények, oktatótáblák érdekességekkel. Egy másik üvegház őskori növényekkel (páfrányok, zsurlók), hogy érezzük milyen lehetett a Föld akkoriban. Kint körséta a lombkoronaszintben. Nagy akvárium mindenféle halakkal. Volt függőlegesen úszó, meg színpompás, meg mindenféle. Elvileg, mivel növénykert, ez a rész a tengeri növényzet bemutatására szolgált elsősorban, a halak meg a dekoráció. A környék nagyon előkelőnek tűnik, gyönyörű házak, a házak előtt drága kocsik. Csak épp felette húznak el a Heathrow-ra leszálló gépek, igen alacsonyan. Biztos meg lehet szokni…

Este végre régi vágyam teljesült, musicalt néztünk a Westenden. Novello színház, Crazy for you. Jó kis Gershwin musical, akciósan sikerült 15 GBP-s jegyeket megcsípni, igaz, a kakasülőre. A színház gyönyörű, 100 éves, négy szintes, mi a legtetőn ültünk. Érdekes, hogy itt be lehet vinni a nézőtérre italt, a büfében pont emiatt műanyag pohárban adják. Az előadás rosszul indult, már olyan szempontból, hogy előttünk egy család ült 2 igen apró kisgyerekkel (a jegyen az szerepelt, hogy 3 éves kor alatti gyerek nem jöhet be, hát ezek sem voltak idősebbek). A gyerekek meg úgy viselkedtek, mint a gyerekek, azaz izegtek mozogtak kiabáltak énekeltek tapsoltak. Aztán a jegyszedők nagyon udvariasan eltávolították őket a nézőtérről, és indulhatott a műélvezet. A történet egyszerű, fiú, lány, jelzálog, gonosz szállodás, szigorú anya, aztán kiderül, hogy az egyszerű nevadai falusiak őstehetségek táncban és énekben, megmentik a postahivatalt a bezárástól, és mindenki párra talál. És közben énekelnek. Azért az érdekes volt, amikor a női főszereplő az Embraceable you-t énekelte, és amikor odaért, hogy: „You and you alone bring out the gypsy in me.” akkor a fiú beszólt, hogy: „Because I’m a Hungarian”.

Színház előtt vacsora a Westenden, Byron hamburger hozzá illő sörrel. A pincérlány nagyon örült, hogy magyarok vagyunk, mert a pasija is magyar, és éltek is Budapesten. Össze is szedte minden maradék magyartudását és azzal szórakoztatott minket. A vacsi után még egy kis séta is belefért, a Covent Gardenben vonósok léptek fel, épp a kánkánt játszották, és el is táncolták. A csellista azért egy látvány volt, ahogy a hangszer mellett dobálta a lábait.

Második nap: Borús időben indultunk a belvárosba egy rövid sétára. Mire a Szent Pálhoz értünk rendes angol módra esni kezdett, csak úgy nőttek ki a földből az esernyőárusok. Mi is beruháztunk egy I love Londonos esernyőre. Azt gondoltam milyen rendes az árus, ki is nyitja nekünk, aztán kiderült, hogy azért, mert óvatosan kell kinyitni, különben szétesik. De a célnak megfelelt. Át a Millenium hídon, el a Globe előtt, meg tekintve a Golden Hinde-t. Ez volt Sir Francis Drake hajója, és nem Hind, hanem Hinde, ami ez esetben őzsutát jelent, és nem segget. Aztán irány a BBC.

A BBC stúdiókat körbe lehet járni vezetett túra keretében, bár már nem sokáig, mert eladják az épületet, és inkább a vidéki studiókon lesz a hangsúly. A vezetőnk kicsit lamentált azon, hogy okos dolog-e az olimpia évében elvinni a sportszerkesztőséget Londonból Manchesterbe. Megnéztük hol és hogyan készülnek a hírek, milyenek a nagy stúdiók, hogy készül az időjárásjelentés. Itt mindenki, aki bemondja az időjárást, meteorologus, és maga készíti a szöveget. Operatőr sincsen, távirányítású kamerák vannak. Olvashattunk híreket súgógépről, beülhettünk a Blue Peter (egy 1958 óta futó gyerekműsor) díszleteibe, fotózkodhattunk a Tardissal, sőt egy Dalekkel is. A végén nem bírtam ki, megvásároltam Stephen Fry English Delight című rádióműsorát, angol nyelvi játékokkal. Meglátjuk hogy boldogulok vele.

A hírolvasástól megszomjazva meglátogattuk a Brew Dogot, ami az azonos nevű skót punk sörfőzde sörözője Camden Townban. Itt kapható a 32%-os Tactical Nuclear Penguin (kérdés, hogy ez nevezhető-e még sörnek), és még számos érdekesség, elképesztően finom stout-ok és ale-k. „The UK beer scene is sick and we are the doctors”, mondják. Csak sajnos elvitelre nem árulnak. A pingvinről ezt írja az oldaluk: „it should be enjoyed in small servings and with an air of aristocratic nonchalance. In exactly the same manner that you would enjoy a fine whisky, a Frank Zappa album or a visit from a friendly yet anxious ghost.” Így is tettünk.

Este egy indiai étteremben vacsoráztunk thali-t, ami curry, rizs, zöldségek, lencse sok kis tálon, meg chutney, meg papadum. A nagyon kedves indiai pincérfiú is megörült, hogy magyarok vagyunk, azt mesélte, már régóta készül Budapestre, mert ott nagyon jó zenei fesztiválok vannak, és milyen szerencsések vagyunk, hogy ott élhetünk. Persze lehet, hogy ez csak vendégmarasztaló szöveg, de akkor is jól esett.

Harmadik nap: eredetileg múzeumokat terveztünk, de teljesen váratlanul verőfényes reggellel indult a nap, ezért a B-terv lépett életbe, séta. Hyde park, majd buszra szálltunk, Westminster abbey, St James Park, Buckingham palota, ahol aznap pont nem volt őrségváltás. Innen irány a Tower bridge, majd séta a Temze másik oldalán, a polgármesteri hivatal előtt. A London Bridge-nél elcsíptünk egy hidrogén hajtású buszt, ami ugyan nem volt emeletes, de bevitt minket a Covent Gardenhez. A vonósok már hazamentek, most egy vicces akrobata szórakoztatta a nagyérdeműt. Ekkor már hűvösödött, így elmentünk a Natural History Museumba dinonézőbe. Az is egy többnapos múzeum, nagyon jó lehet, ha az ember ilyen helyekre hordhatja a gyerekét, minden nagyon látványos és érdekes. Este angol kocsmavacsorát tartottunk, és időben nyugovóra tértünk.

Ma reggel még megnéztük a Kensington Gardensben kedvencemet, az Elfin Oak-ot, aztán a fiúk feltettek a vonatra Waterloonál, és ők is elindultak haza. Én meg leváltottam a dél-afrikai dokit. Aki elpanaszolta, hogy szörnyű hete volt, alig volt olyan éjszaka, hogy ne keltették volna. Remélem, nekem jobb lesz, egy-egy éjszaka persze mindig volt, de a keltések nagy részét sikerült egy kiadós esti vizittel megelőznöm.

Amikor az osztályra felmentem, rögtön rám ijesztettek, szól a főnővér, hogy menjek le az intézetvezető főnővérhez, mert a múltkor volt egy problémás gyógyszerfelírásom. A rémület kiülhetett az arcomra, mert rögtön megnyugtatott, hogy nincsen semmi baj. És tényleg egy korrekt beszélgetés volt arról, hogy mi történt. Semmi hibáztatás. Ezt kellene megtanulnunk itthon, hogy ha probléma van, akkor annak utána kell menni, megbeszélni mit lehet tenni az elkerülésére, és a személyes érzelmeket az ajtón kívül hagyni.

Az már a parkokban is eszembe jutott, hogy sokat tanulhatnánk az angoloktól (is). A rendezett park nemcsak, és nem is feltétlenül elsősorban annak köszönhető, hogy éjjelre becsukják, meg van személyzet, hanem annak is, hogy a parkban járók vigyáznak rá. Jó lenne nálunk is sok ilyen.

Reklámok

2 hozzászólás

Kategória: Uncategorized

2 responses to “És megint… Basingstoke

  1. valakiamerika

    jo volt olvasni! 🙂

  2. Maxi

    London nagyon szuper, most, hogy olvastam a beszámolót, óhatatlanul felidéződtek a saját emlékeim. Mi is voltunk színházban, a Nyomorultakat néztük meg, és frenetikus volt! (Főszerepben Alfie Boe, nagyon jó hangja van a pasinak, és bevallom, hogy nem sokkal utána voltam itthon az Operett Színházban szintén musical előadáson, csupa hazai sztárral a szereposztásban, de nyomába nem ért a londoninak.) Nekem is fura volt, hogy a szünetben Haagen Dazs fagyikat árultak a folyosón, meg hogy be lehetett vinni a nézőtérre enni-innivalót (sőt, volt bent is mellékhelyiség), a közönség öltözete is tök vegyes volt, de senkit nem zavart. Nekem amúgy is úgy tűnt, hogy Londonban nem lehet elég extravagánsnak lenni ahhoz, hogy megbámuljanak. Valahogy minden bolondnak (és kevésbé bolondnak) van ott helye, és ez egész szimpatikus volt. :o) Azért lenne még ott mit felfedezni, úgyhogy irigykedtem most egy icipicit.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s