Áthelyezés

Megvolt az első áthelyezésem, mármint az állami kórházba. Naná, hogy az éjszaka közepén. De mit van mit tenni, ha akkor hát akkor.

A magánkórházakban sokminden másképp van, meg ez az RMO kompetencia kérdés is egy érdekes dolog (mit dönthetsz el magad, mikor kell felhívnod a szakorvost – most fel kellett). De az alap mindenképpen az, hogy mikor jár jól a beteg? Meg tudom-e itt oldani a problémáját? Mennyire sürgős? Én mindig arra gondolok, ha Magyarországon esne be ügyeletben, mit csinálnék vele? Meg tudom-e azt tenni most itt, vagy át kell helyeznem az állami kórházba, ahol van intenzív osztály, meg esetleg többféle diagnoszikus lehetőség.

Itt egyébként diagnosztikával nem állunk rosszul, a RTG mellett van CT és MRI is, meg van behívós radiológus is. Van szubintenzív (HDU, HIgh Dependency Unit) is, de az nem üzemel folyamatosan, csak olyankor, ha valakinél műtét után hosszabban van szükség szoros megfigyelésre. Szóval kinyittathatom ugyan, de személyzet nincs hozzá, azt szervezni kell. Az áthelyezés hírére egyébként az ügyeletes főnővér is besietett (nem is tudtam, hogy ilyenkor őt is értesítik), és már elkezdte szervezni, hogy ha visszajön a beteg és kell neki HDU akkor honnan legyen személyzet.

Ha az ember fejében szakmai szempontok alapján megszületik a döntés az áthelyezésről, vagy legalábbis felmerül, akkor kell a nővéreket megkérdezni, hogy akkor mi az eljárás. Ők tudják kit kell felhívnod (van ahol mindig a sebészt, de van ahol nem sebészeti probléma esetén a behívós aneszteziológust), esetleg még tippeket is adnak, melyik dokival hogyan kell bánni (ezt érdemes megfogadni). Ha megvan a szakorvosi jóváhagyás, akkor valaki felhívja a helyi kórház megfelelő osztályának az ügyeletesét, röviden vázolja az esetet és elmondja, hogy szeretné áthelyezni. Ezt jelen esetben megtette a szakorvos, de sokszor az RMO-ra marad. Aztán kell egy levelet írni (kézzel), amelyben az ember röviden vázolja a releváns kórtörténetet, az áthelyezés indokát és közvetlen előzményeit. A nővér is megírja a maga átadó levelét, a releváns dokumentációt pedig fénymásolat formájában csatoljuk. Utóbbira érdemes figyelni, hogy minden benne legyen ami kellhet, még az is, amiről nem is gondolnád. Mert kelleni fog, és úgy lehet járni, mint én, hogy újra felkeltenek a hiányzó dokumentumok miatt. Amit elvileg a nővérek is elküldhetnének, de valahogy mégis nálam landolt a hívás. És a NHS doki nem volt túl kedves. Mondjuk éjszakai műszak végén én sem mindig szoktam.

A mentőt a nővér rendeli, és fel is hívja a fogadó osztály főnővérét, hogy számítsanak a betegre. Ami itt érdekes szokás, hogy a beteggel elmegy az egyik nővér is, és személyesen ad át. Azt hiszem ez nem általános. Persze segíti a korrekt információáramlást, de ez nyilván csak akkor működik, ha van elég nővér, illetve a másik kórház közel van.

És azért ez Anglia, valamikor az intézkedés közben valaki a kezem ügyébe helyezett egy bögre teát, mert az mindig kell. Persze nem jutottam hozzá, hogy megigyam, csak amikor a mentő már elment, amikor is csoportos aggódás tört ki, hogy de hát már hideg. Mindenkit megnyugtattam, hogy egy otthoni ügyeletben rendszerint kihűl a tea, mire hozzájutok, jó lesz így is. És ma még a szokottnál is jobban igyekeztek, hogy ne kelljen sokat járkálnom, mondták, hogy szóljak amikor ledőlnék egy kicsit és akkor igyekeznek nem hívni. Jól esik a törődés.

Persze délelőtt még pörgök, agyalok, hogy mindent jól csináltam-e, rájövök pár dokumentációs hibára, ezen szorongok egy kicsit. Aztán lecseng az adrenalin és ledőlök. Könnyebb így végignyomni az éjszakát, ha az ember alapból nem fáradt és kialvatlan.

Egyébként tegnap már az este is zűrös volt, nem találták, majd elcserélték a konyhán a vacsorámat, a séf különleges marhasültje helyett csirkemellet kellett ennem. Engesztelésül kaptam mellé gyümölcssalátát meg nasit is, jól is jött a plusz energia hajnalban…

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s